NIEUW – MEDIA – Cegeka is nu samen met Luc Jeurissen en Philippe Bodson eigenaar van TV Limburg

Ernest Bujok bij zijn afscheid van TV Limburg in 2017.

De Limburgse ICT groep Cegeka, in handen van André Knaepen, is met 46 % de grootste aandeelhouder van de in februari dit jaar nieuw opgerichte BV TV Limburg. Andere nieuwe aandeelhouders van de regionale tv-omroep zijn Trixxo-eigenaar Luc Jeurissen, goed voor 33 %, en Philippe Bodson, 20 %, gekend van de private luchtvaartgroep ASL. Het nieuwe TV Limburg is daarmee stevig verankerd in de provincie die het bedient. Blijkt dat de Limburgse televisie niet gediend was met de plannen van haar Antwerpse eigenaar Mediahuis om de omroep om te bouwen tot een kleine videoproducent van lokaal nieuws. De redactie van de omroep riep de hulp in van oudgediende Ernest Bukjok om een uitweg te zoeken. Die vond de oplossing bij Stijn Bijnens, momenteel CEO van Cegeka. Daarmee is een oud verhaal rond gemaakt. Bujok en Bijnens hebben immers in de jaren ‘90 samen de familie Baert van de krantenuitgever Het Belang van Limburg mee rijk gemaakt.

Verder lezen…


Durfkapitalist CVC koopt “House of Talents” (en lanceert Steve Rousseau in de vaart der volkeren)

Steve Rousseau (Foto: House of Talents)

De durfkapitalist CVC, in België vertegenwoordigd door Steven Buyse, koopt de meerderheid van de aandelen van het interimbedrijf “House of Talents” dat is gespecialiseerd in het invullen van knelpuntberoepen. CVC koopt de aandelen over van de miljardair Filip Balcaen en van Steve Rousseau, oprichter van het interimbedrijf en ook gekend als halfbroer van de veel besproken politieker Conner Rousseau. Veel details over de deal zijn er nog niet maar het overgenomen bedrijf zou een waardering meekrijgen van boven de 500 miljoen euro. De nu 51-jarige Rousseau is toe aan zijn derde externe financier en zou nog net geen 20 % van het bedrijf controleren, goed voor potentieel 100 miljoen euro. Dat brengt het vermogen van Rousseau op 125 miljoen euro. Hij wil de verse financiële middelen gebruiken om de internationale groei van zijn bedrijf te versnellen. U leest hier zijn verhaal.

Verder lezen…


MEDIA – Eclips en de opmerkelijke media-ambitie van David Larmuseau

David Larmuseau (Foto: Gemeente Geraardsbergen)

De groep Mediahuis, uitgever van onder meer De Standaard en Het Nieuwsblad in Vlaanderen, heeft zijn dochter De Buren verkocht aan de NV Via Plaza. Daarmee wordt de politicus en zorgverstrekker David Larmuseau de eigenaar van de regionale omroepen ATV (Antwerpen), TV Limburg en TV Oost. Met name die laatste is bijzonder interessant voor Larmuseau. De man is immers regionaal verankerd in Oost-Vlaanderen, het zendgebied van TV Oost, als verantwoordelijke voor verschillende rust- en verzorgingstehuizen. Daarnaast is hij in Geraardsbergen schepen voor Sociale Zaken. Larmuseau is via zijn partij de CD&V verankerd in de katholieke zuil. Zijn overname van TV Oost is een pad in de korf van die andere Oost-Vlaamse ondernemer Sam Baro, eigenaar van de HR Planet Group, van de voetbalpoeg AA Gent maar ook van de Gentse regionale omroep AVS. Baro hoopte erop AVS te fusioneren met TV Oost tot één grote Oost-Vlaamse omroep om op die manier meer economische schaalgrootte te bereiken. Dat plan lijkt nu van de baan te zijn.

Verder lezen…


Prins Joachim van België richt zijn eigen durfkapitalist Innesto op

Joachim van België (Foto: RV)

De 32-jarige prins Joachim van België heeft samen met zijn Mexicaanse achterneef Felipe Corcuera Habsburg het durffonds Innesto Fund I opgericht. Dat werd gekapitaliseerd op 6,75 miljoen euro. Met Innesto gaat prins Joachim op zoek naar middelgrote bedrijven die worden overgenomen en uitgebouwd om daarna terug te verkopen. Joachim van België is de jongste zoon van prinses Astrid, zus van koning Filip, en de nu 68-jarige prins Lorenz van Habsburg. Die laatste komt uit een bankiersfamilie. Zijn oudste zoon Amedeo werkt momenteel in het Zwitserse Bazel in de familiale bank. De jongere Joachim wist zich ondertussen te omringen met opmerkelijke partners. Het gaat dan om Gérard Lamarche die 12 jaar werkte met Albert Frère in de groep GBL en Philippe Haspeslagh, professor aan de Vlerick school, wiens familie rijk werd met diepvriesgroenten. De derde partner is de Spaanse Angeles Garcia-Poveda, momenteel voorzitter van de Franse beursgenoteerde groep Legrand, specialist in elektrische residentiële installaties.

Verder lezen…


VASTGOED – Vlaamse ondernemers pompen 13 miljoen in projectontwikkelaar Miix

Grete Ragolle, nieuwe investeerder en bestuurder bij Miix. (Foto: LinkedIn)

De aandeelhouders van de Gentse projectontwikkelaar Miix hebben het kapitaal van de holding boven het bedrijf opgetrokken met 13 miljoen euro tot 25 miljoen euro. Miix legt zich toe op stedelijke projecten en werd in 2019 opgericht door vier ondernemers: broer en zus Joost en Claudia Callens van de bouwonderneming Durabrik uit Drongen, via hun holding Camino, Stephanie Valcke van Bistierland, een ontwikkelaar van woonprojecten uit Harelbeke die nauw is verwant met Désiré Stadsbader van de gelijknamige aannemer die wordt geleid door haar broer Dominique, David Vanbiervliet van de groep Fivanco uit Zonnebeke en Jan Hooijmaaijer van de vastgoedontwikkelaar Hoprom uit Kortrijk, onder meer bekend van luxevastgoed in Knokke. Nu komt daar een opvallende nieuwe aandeelhouder bij: Grete Ragolle, de echtgenote van Lieven Baert. Die verkochten vorig jaar hun Waregems diepvriesbedrijf Galana aan een Franse groep.

Verder lezen…


VASTGOED – Château Dossin: derde poging van Willemen

Een foto op de Facebook pagina van de lokale vzw Patrivalia die het dossier van nabij opvolgt en zich verzet tegen de afbraak van het kasteel.

De Mechelse bouwgroep Willemen, in handen van de gelijknamige familie, heeft via haar dochter Willemen Real Estate een nieuwe bouwvergunning aangevraagd voor de site van het Château Dossin gelegen aan de Maas in Oupeye, een voorstad van Luik. Willemen werd eigenaar van de site in 2016. Twee jaar later werd een eerste bouwvergunning aangevraagd waarbij het kasteel werd vervangen door vier woontorens, goed voor 100 appartementen. Dat plan werd achter afgeschoten door lokale bewoners net als een tweede bouwaanvraag in 2022. Nu, in dit derde plan, wordt het kasteel op zich behouden, gerenoveerd en omgevormd tot 8 appartementen. Daarnaast zouden drie woontorens komen, goed voor 80 appartementen en 133 parkeerplaatsen. De eerste lokale reacties zijn nu voorzichtig positief.

Verder lezen…


Stefaan Missinne over Giovanni da Verrazzano, de man die 500 jaar terug New York ontdekte

Stefaan Missinne met de da Vinci Globe. (Foto: Malta Courrier)

De stad New York viert morgen 17 april als Giovanni da Verrazzano dag. Meteen wordt daarmee eer betoond aan de ontdekkingsreiziger die de eerste Europeaan werd die op 17 april 1524 een onbekende baai binnenzeilde van wat later bekend zou worden als de baai van New York, dit jaar precies 500 jaar geleden. De figuur Giovanni da Verrazzano stond decennia lang in de schaduw van onder meer Christopher Columbus, maar dat is niet zo als het afhangt van de Vlaamse professor Stefaan Missinne. Missinne, geboren in België in 1960, leeft al vele jaren in Oostenrijk en hij publiceerde vorig maand zijn boek “Leonardo da Vinci and Verrazzano’s Royal Discovery of New York (1524-2024)”. Prof. Missinne kwam eerder in het nieuws als de ontdekker van de da Vinci Globe, de oudste wereldbol uit 1504 die voor de eerste keer de nieuwe wereld toont. In zijn jongste boek gepubliceerd op 14 maart 2024 toont hij voor het eerst een brug tussen da Vinci en Verrazzano aan. Hij ontdekte daarbij een aantal nieuwe aspecten in Verrazzano´s reisverslag van 8 juli 1524.

Verder lezen…


NIEUW – Robert Taub lanceert nieuwe vastgoedvennootschap ‘Space Are’

Robert Taub (Foto: Nyxoah)

De biotech innovator en ondernemer Robert Taub heeft de nieuwe vastgoedvennootschap Space Are opgericht. Die krijgt meteen een kapitaal mee van 5 miljoen euro waarvan Taub zelf 4,7 miljoen euro inbrengt. Fabian Suarez is minderheidsaandeelhouder in de vennootschap. Suarez was tot 2016 financieel directeur van het biotechbedrijf Nyxoah dat door Taub werd opgericht en ondertussen beursgenoteerd is. Nyxoah werkt aan de ontwikkeling van een toestel dat onderhuids wordt aangebracht en dat slaapapneu moet bestrijden. Taub is vooral bekend als innovator in de biotech industrie. Maar ondertussen investeerde de nu 76-jarige ondernemer fors in vastgoed. In Space Are is ook de fiscaal specialist Laurent Cherpion mee oprichter.

Verder lezen…


EXCLUSIEF – Duurste residentieel vastgoed ter wereld: Château d’Armainvilliers, vraagprijs: 425 miljoen euro

Het Franse Château d’Armainvilliers, ten oosten van Parijs, heeft de nummer één plaats bereikt in het duurste residentieel vastgoed ter wereld dat te koop wordt gesteld. Het kasteeldomein, oorspronkelijk daterend uit de 13de eeuw, kwam eind 19de eeuw in handen van de bankier Edmond de Rothschild. Die liet het kasteel volledig afbreken en vervangen door een moderne residentie, compleet met luxueuze wachthuisjes, boerderijen in Normandische stijl, grote bijgebouwen en een grote orangerie naar Engels model. In de jaren 1980 werd het gekocht door Hassan II, koning van Marokko, die er uitgebreide restauratiewerkzaamheden uitvoerde. Het werd in 2008 verkocht door zijn zoon, nu koning Mohammed VI van Marokko, voor 200 miljoen euro. De huidige discrete eigenaar deed een beroep op Ignace Meuwissen om een nieuwe koper te vinden. Vraagprijs: 425 miljoen euro. U kan hier kennis maken met Château d’Armainvilliers, een kunstwerk waarbij Marokkaans tegelwerk werd geïntegreerd in Normandische architectuur.

Verder lezen…


NIEUW – Miljardairskoppel Gino De Raedt en Frederica Verheyden splitsen Straco op (en ontbinden het)

Ann De Raedt

Frederica Verheyden, echtgenote van de ondernemer Gino De Raedt, is bekend als oprichter van de labogroep Medina. Wanneer dat in 2020 werd verkocht aan de Franse groep CMA was het koppel meteen miljardair. Tijdens twee voorafgaande jaren aan die verkoop puurde het echtpaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden uit de Belgische labo’s. Hun vermogen herinvesteerden ze in de holding Straco. Die is nu definitief opgesplitst in drie stukken. Het vastgoed in Straco Re staat voor 416 miljoen euro. In Straco PE worden de belangen ingebracht die de familie aanhoudt in ondernemingen die ze controleren, goed voor 605 miljoen euro. Straco Investments is goed voor 506 miljoen euro en groepeert de minderheidsbelangen die het koppel aanhoudt in bedrijven. Gino De Raedt en Frederica Verheyden zijn beiden 74 jaar. Hun vermogen werd juridisch al overgedragen aan hun enige dochter Ann.

Verder lezen…