Mislukt Eurostadion kost Ghelamco en Paul Gheysens bijna 50 miljoen euro

Paul Gheysens (Foto: Belga Images)

De projectontwikkelaar Ghelamco, volledig in handen van Paul Gheysens en zijn familie, heeft vorig jaar een waardevermindering geboekt van 25,2 miljoen euro op het niet gerealiseerde Eurostadion, de internationale voetbaltempel die moest worden gebouwd op de Heyzel maar die er niet kwam. In 2022 werd al een minwaarde geboekt op het project van 23,6 miljoen euro. Dat brengt het totaal aan minwaarden op het project op 48,8 miljoen euro. Paul Gheysens en Ghelamco hanteren de strategie meerwaarden te activeren op projecten voor ze effectief zijn verkocht. Dat eindigt in minwaarden wanneer een project niet wordt gerealiseerd. Ook over 2023 noteert het bedrijf min- en meerwaarden. “De resultaten van het boekjaar 2023 voor de groep werden enerzijds negatief beïnvloed door waardeverminderingen (-54,3 miljoen euro) ten gevolge van waarderingsaanpassingen door stijgende rendementsverwachtingen en de fase waarin de projecten zich bevinden, en dit hoofdzakelijk in Polen, anderzijds werden er ook 68,3 miljoen euro aan waardevermeerderingen geboekt. Deze waarde appreciatie is hoofdzakelijk gedreven door duurzame en kwaliteitsvolle projecten, voor dewelke reeds bindende verkoopovereenkomsten werden getekend en die zich in 2024 zullen kristalliseren.” zo klinkt het in een persbericht. Ultiem boekt het bedrijf over 2023 een verlies van 31,9 miljoen euro.

Verder lezen…


NIEUW – Wallonië zet 55 miljoen euro klaar om site van Chertal herop te bouwen

De site van Chertal voor de afbraak werd gestart. (Foto: sdchertal)

De investeringsholding “Espace Financement”, in handen van het Waalse gewest, heeft de nieuwe dochter “Sorecher” opgericht, voluit “Société de Reconversion de Chertal”. Die krijgt meteen een kapitaal mee van 55 miljoen euro. Chertal is een langgerekte landtong, feitelijk een eiland, dat zich ten noorden van Luik bevindt. De site ligt op het grondgebied van de gemeenten Oupeye en Herstal en wordt ingesloten door de Maas in het oosten, het Albertkanaal in het westen. In 2022 werd gestart met de ontmanteling van het grote staalbedrijf dat er werd ingeplant en dat in handen was van de groep Arcelor Mittal. De ontmanteling van de industriële site van 185 hectare moet in 2026 zijn afgerond. Daarna wordt er een industriepark ingeplant samen met een deel bebossing met hardhout voor industrieel gebruik.

Verder lezen…


NIEUW – Anna Chapelle repatrieert Zwitserse vennootschap “Ervaringen”

Anne Chapelle (Foto: RV)

De 65-jarige Antwerpse mode ondernemer Anna, Anne, Chapelle heeft de vennootschap “Ervaringen” overgebracht van Lugano, Zwitserland naar Antwerpen. “Ervaringen” is een adviesbureau voor luxe en mode met een netwerk in de wereldwijde mode-industrie en private equity. Het is voor gelijke delen in handen van Anna Chapelle en Stijn Schoenmaekers. Anna Chapelle was lange tijd een toonaangevende ondernemer in de Belgische mode industrie. In 2013 kocht ze het modemerk Ann Demeulemeester dat ze in 2020 verkocht aan de Italiaanse ondernemer Claudio Antonioli. Minder goed verging het haar merk Haider Ackermann. Dat vroeg in 2022 het faillissement aan.

Verder lezen…


Dreambaby en de terugkeer van de familie Vanhalst

(Foto: Dreambaby)

De distributeur Colruyt Group, in handen van de gelijknamige familie, heeft een akkoord bereikt met het management van Supra Bazar voor de verkoop van 100% van de aandelen van Dreambaby. Supra Bazar is in handen van Geert Vanhalst en zijn familie en is uitgegroeid tot één van de grotere West-Vlaamse retailspelers in het segment non-food met vijf Supra Bazar winkels. Recent nam Vanhalst ook de Kabine family conceptstores over met twee vestigingen annex koffiebar aan de kust. Nu komen daar 27 winkels Dreambaby bij. Voor de familie Vanhalst betekent de huidige operatie een terugkeer op het voorplan van de economie. In 2021 werd de ondernemerswereld opgeschrikt door het bericht dat het parket van West-Vlaanderen een grootschalig onderzoek was gestart naar mogelijke erfenisfraude en witwassen bij Geert Vanhalst en zijn zuster Nadine. Na die berichten bleef het stil rond dat dossier en werd daarover geen nieuws meer gebracht. De afloop ervan is dan ook onduidelijk.

Verder lezen…


Rijkste Belg Eric Wittouck incasseert 122 miljoen euro op Cava-aandelen

(Foto: Cava Group)

De Rijkste Belg Eric Wittouck verkoopt twee miljoen aandelen van de Cava Group, een keten van mediterrane fastfoodrestaurants in de VS met gerechten als pita, falafel, hummus en salades. Hij incasseert daarmee 132 miljoen dollar of 122 miljoen euro. Eerder dit jaar in februari verkocht hij al 3,5 miljoen aandelen toen tegen 53,60 dollar per stuk, goed voor een opbrengst van bijna 188 miljoen dollar. De twee operaties zijn samen goed voor 320 miljoen dollar. Eric Wittouck is momenteel de grootste aandeelhouder van Cava Group. In 2021 betaalde hij 190 miljoen dollar voor 32 % van de aandelen van Cava Group. Na beide verkoop operaties is die participatie nu tegen de huidige beurskoers 1,8 miljard dollar waard. Het operationeel beleid van het familiaal vermogen is momenteel in handen van Amaury Wittouck, zoon van de 77-jarige Eric Wttouck. Amaury Wittouck is ook voorzitter van de Luxemburgse Artal Group, de investeringsgroep van de familie.

Verder lezen…


De banken hebben het faillissement van Van Hool al maanden voorbereid

Dirk Snauwaert (rechts) met naast hem crisismanager Marc Zwaaneveld. (Foto: Belga Images)

We kunnen hier bevestigen dat we al lange tijd bezig zijn aan een parallelle aanpak voor het geval de continuïteit van het bedrijf onmogelijk zou zijn. De vraag of de banken bereid zijn het eigen vermogen van Van Hool te versterken, is niet langer relevant.” Dat zei Dirk Snauwaert deze middag op een lang verwachtte persconferentie over de toekomst van de bussenbouwer Van Hool uit Lier in handen van de gelijknamige familie. De woordvoerder van de familie Van Hool Dirk Snauwaert werd daarmee meteen de woordvoerder van de banken. De familie Van Hool raakte niet uit hun familiale ruzies over de erfenis. “Het is duidelijk dat een oplossing voor dit geschil onmogelijk was.” aldus Snauwaert. Daardoor brokkelde het vertrouwen in het bedrijf gestaag af. Het is nu duidelijk dat de banken als financiers al maanden terug de toekomst van Van Hool in hand hebben genomen en Marc Zwaaneveld hebben aangesteld als crisismanager. Die kreeg de opdracht het bedrijf te begeleiden naar het faillissement.

Verder lezen…


Wie wist wat er op het menu stond bij What’s Cooking?

Piet Sanders, CEO van What’s Cooking? (Foto: What’s Cooking?)

De beursgenoteerde Oost-Vlaamse vleeswarengroep What’s Cooking?, voor meerderheid in handen van de familie Coopman, zoekt een koper voor haar afdeling “hartig beleg”. Die charcuterie afdeling sluit aan bij de opstart van het bedrijf als salami producent en was vorig jaar goed voor 464 miljoen euro omzet. Dat is meer dan de afdeling bereide maaltijden van het bedrijf die staat voor 369 miljoen euro omzet. Maar de winstcijfers van de charcuterie afdeling zijn alvast een stuk minder hartig en liggen een stuk lager dan die bij de bereide gerechten waaronder het merk “Come a casa”. Blijkbaar werd op de beursvloer druk geanticipeerd op deze drastische beslissing van het bedrijf die vandaag werd bekend gemaakt. Op 24 februari dit jaar bereikte het aandeel van het vleeswarenbedrijf een dieptepunt van 56,4 euro per aandeel. Een maand later zonder veel bijkomend nieuws was die koers geëxplodeerd tot 75 euro om daarna opnieuw terug te vallen tot 65 euro. Nu, opnieuw een maand later, springt de koers bij de bekendmaking van het nieuws met 15 % omhoog tot 77 euro.

Verder lezen…


Dominiek De Clerck aan het hoofd van Beaulieu, de verloren zoon is terug

Dominiek De Clerck. (Foto: Belga Images)

Verrassing na verrassing bij de Waregemse vloerbedekkingsmultinational Beaulieu van de familie De Clerck. Nauwelijks een maand nadat hij er voorzitter is geworden, gaat Dominiek De Clerck ook tijdelijk als CEO aan de slag bij de nog steeds familiale vloerbedekkingsreus. Huidige CEO Pol Deturck zet een stap terug nu Beaulieu zijn strategie neerwaarts moet herzien. Dominiek De Clerck, vooral bekend als eigenaar van de kleine bank CKV, voerde jarenlang juridische procedures tegen zijn broers om zijn aandeel in de erfenis van de stamvader Roger De Clerck op te eisen. Het is bekend dat hij met name niet met zijn broer Francis door één deur kan. Jarenlang werd hij buiten het bedrijf gehouden. En nu, plots, is hij zowel voorzitter als CEO. Het is voor Dominiek De Clerck, de jongste zoon van Roger De Clerck, wellicht een zoete wraak. Maar industrieel wijst alles er op dat Beaulieu steeds moeilijker tijden doormaakt.

Verder lezen…


NIEUW – Dries Van Noten kiest voor zijn pensioen met een vermogen van 62 miljoen euro

Dries Van Noten (Foto: Belga Images)

Ik ben verdrietig, maar tegelijk blij om julIie te laten weten dat ik eind juni terugtreed. Ik ben me al een tijdje aan het voorbereiden op dit moment en ik denk dat het tijd is om ruimte te geven aan een nieuwe generatie talenten om hun visie op het merk los te laten.” Met deze passage uit een lange brief kondigt mode ontwerper Dries Van Noten zijn nakende afscheid aan. Van Noten kan daarmee een succesvolle carrière afsluiten. Succesvol niet enkel creatief maar ook financieel en dat is binnen de modewereld niet zo evident. In 2018 verkoopt hij zijn hele bedrijf aan de Spaanse groep Puig, de eigenaar van onder meer de merken Jean Paul Gaultier, Nina Ricci, Carolina Herrera en Paco Rabanne goed voor een jaaromzet van ruim 4 miljard euro. De Spanjaarden leggen 51,9 miljoen euro op tafel voor het Antwerpse modehuis. Dat was op dat moment zowat gelijk aan één keer de omzet van Van Noten of tien keer zijn netto winst. De tien jaar daar voorafgaand keert Van Noten zichzelf een jaarlijks bruto dividend uit van 2 miljoen euro. Dat alles brengt zijn opgebouwd vermogen op 62 miljoen euro.

Verder lezen…


NIEUW – Familie Van Hool al jaren op zoek naar 4 miljoen euro voor villa van stichter Bernard Van Hool

Het front aanzicht van het Hof van Lachenen. (Foto: Sotheby’s)

Het mag symbolisch zijn voor de trieste saga rond de familie Van Hool en meteen ook rond het gelijknamige bussenbedrijf. In Lier staat het Hof van Lachenen al minstens 5 jaar te koop en te verkommeren. Het Hof van Lachenen is het domein waarop wijlen Bernard Van Hool, de stichter van het bussenbedrijf en de vader van de nu 10 betrokken kinderen en kleinkinderen, jarenlang woonde. Nu staat het domein te koop voor 3,95 miljoen euro. Op het domein staan twee villa’s, verschillende garages, een tennisveld en een serre. De villa moet alvast worden gerenoveerd. Het vastgoed is losgekoppeld van de industriële activiteit van de familie en is in handen van de familietakken die eerder al werden uitgekocht.

Verder lezen…