VASTGOED – Broers De Graeve mikken in Gent op studentenkamers

Een grafische voorstelling van het project Drie Koningen van Immogra.

Projectontwikkelaar Immogra wil een vroegere site van Farys in Gent, gelegen naast een campus van de Arteveldehogeschool, herontwikkelen tot 240 studentenkamers. Op de grens van Gent en Sint-Denijs-Westrem wil de ontwikkelaar dan weer drie torens neerpoten. Die komen recht tegenover de KBC-toren te staan. Verspreid over de drie gebouwen komen er 512 studentenkamers en nog eens 18 studio’s voor 2 personen. 76 procent van die kamers wordt aangeboden aan een op voorhand vastgelegd sociaal tarief. Het project kreeg de weinig geïnspireerde naam ‘Drie Koningen’ mee en moet het meest betaalbare studentenhuisvestingsproject in Gent worden. Immogra is in handen van de tweelingbroers Dirk en Frank De Graeve. Met hun holding Service & Development Group Belgium keerden ze over het boekjaar 2022-2023 een dividend uit van 50 miljoen euro. Ze boekten het voorbije boekjaar 37,7 miljoen euro bedrijfsopbrengsten, goed voor een nettowinst van 10 miljoen euro.

Verder lezen…


NIEUW – Sofindev stroomlijnt Izegems houtbedrijf Vanrobaeys

Nathalie Lagae, CEO van de groep. (Foto: LinkedIn)

De NV Vanrobaeys uit het West-Vlaamse Izegem heeft zijn kapitaal opgetrokken met 5 miljoen euro. Dat gebeurt via de fusie met het Doornikse bedrijf Mekranoti. Vanrobaeys is een groothandel in decoratief plaatmateriaal en was tot 2020 volledig in handen van de gelijknamige familie. In dat jaar verwierf de durfkapitalist Sofindev de meerderheid van de aandelen van Vanrobaeys. De neven Jorgen en Peter Vanrobaeys incasseerden daarbij elk een dividend van 8,9 miljoen euro. Ze bleven minderheidsaandeelhouder van de nieuwe holding Wopaco, voluit Wood Panel Company, waarmee Sofindev werkt aan een ‘buy and build’ strategie. Eind 2022 werd het Brusselse Gesobois overgenomen een half jaar later gevolgd door Mekranoti. De nieuwe entiteit moet staan voor een omzet van boven de 90 miljoen euro.

Verder lezen…


VASTGOED – Marc Coucke verkoopt penthouse in Cadzand voor 8 miljoen euro

De Blanke Top in Cadzand. (Foto: Versluys)

In de duinen van de Zeeuws-Vlaamse badplaats Cadzand is recent een penthouse verkocht voor ongeveer 8 miljoen euro. Volgens de betrokken makelaar is het een van de duurste tweede verblijven ooit verkocht in Nederland. Nu blijkt de verkoper de Vlaamse apotheker-investeerder Marc Coucke te zijn. De penthouse is onderdeel van “De Blanke Top”, een van de meest prestigieuze appartementsprojecten van Cadzand, 10 jaar terug gebouwd door het bouwbedrijf van de Oostendse vastgoedontwikkelaar Bart Versluys. Marc Coucke controleert 50 % van dat bouwbedrijf. Hij kocht meteen twee penthouses. Het eerste penthouse verkocht hij enkele jaren geleden casco voor 5 tot 6 miljoen euro. Nu gaat het tweede dus van de hand voor 8 miljoen.

Verder lezen…


NIEUWKOMER – De familie Valckenier, mobiliteitsaanbieder

Guy Valckenier (Foto: Valckenier)

De Aalsterse familie Valckenier kon het voorbije boekjaar eind september vorig jaar afsluiten met een omzet van 354 miljoen euro tegenover 306 miljoen euro het jaar daarvoor. Een cashflow van 15,6 miljoen euro was goed voor een netto groepswinst van 3,6 miljoen euro. De broers Guy en Koen Valckenier samen met hun zus Peggy noemen zichzelf mobiliteitsaanbieder. Hun ouders Bart Valckenier en Rolanda De Smet openden in 1967 de eerste Valckenier-autogarage en wel in het Oost-Vlaamse dorpje Welle. Het eerste jaar hadden ze een contract bij Renault voor de verkoop van 21 auto’s per jaar. Nu telt Valckenier zo’n veertien garages en verkopen ze elf automerken, goed voor om en bij 10.000 wagens per jaar. De familie wil een volledige service aanbieden van auto verkoop over onderhoud tot leasing, verhuur en deelrijden. Recent namen ze ook fietsen op in hun aanbod. De familie komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 45 miljoen euro. U leest hier hun verhaal.

Verder lezen…


VASTGOED – Valère Duchenne en Le Richmond: “les jeux sonts faits”

Le Richmond in Godinne.

Les jeux sont faits. Einde verhaal voor Valère Duchenne, de Waalse vastgoedmakelaar die probeerde zijn kasteel Le Richmond, gelegen in de Maasvallei en daterend van 1710, te verkopen via een loterij van 10 euro per lot. Afgelopen vrijdag bereikte ons een mail van Valère. Er zijn te weinig inkomsten, de wedstrijd is niet rendabel, was de boodschap. Dus we stoppen er mee en betalen iedereen terug, aldus nog de vastgoedmakelaar. De waarheid lijkt iets harder te zijn. De Kansspelcommissie heeft Duchenne is gebreke gesteld omdat zijn wedstrijd wel degelijk juridisch onder de noemer “kansspel” valt. En een kansspel op poten zetten is het monopolie van de Nationale Loterij. Exit Valère Duchenne en Le Richmond dus.

Verder lezen…


VASTGOED – Ignace De Paepe ontwikkelt logistiek park op Arcelor Mittal site in Ougrée

Ignace De Paepe. (Foto: LinkedIn)

De Gentse projectontwikkelaar Ignace De Paepe heeft de merkwaardige gewoonte zijn vennootschappen botanische namen mee te geven. Zo heet zijn jongste vennootschap “Carpinus Betulus” wat zoveel betekent als ‘de gewone haagbeuk’. Het doel van de vennootschap is minder botanisch. Het bedrijf moet immers een logistiek park ‘state of the art’ opbouwen op een site van 34 hectare in Ougrée, een deelgemeente van Seraing. Daarbij wordt een vroegere hoogoven van de staalgroep Arcelor Mittal ontmanteld, een werk dat momenteel wordt uitgevoerd door de groep Wanty. De Paepe controleert met zijn bedrijf MG Real Estate 75 % van Carpinus Betulus. 25 % is in handen van de Waalse overheid. De groep van de nu 63-jarige Ignace De Paepe, gedomicilieerd in Monaco, is juridisch verankerd in Luxemburg.

Verder lezen…


RIP: Henri Renmans, een slager met dividenden

Henri Renmans (Foto: RV)

Afgelopen dinsdag overleed Henri Renmans op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Knokke-Heist. Zijn naam is onherroepelijk verbonden aan de keten van slagerijen die hij oprichtte in het kielzog van de expansie van de Duitse distributeur Aldi in België. Op zijn hoogtepunt exploiteerde Renmans bijna 400 slagerijen. Al die activiteiten werden overkoepeld door de familiale holding Brabhold waar Henri Renmans tot aan zijn overlijden voorzitter van was. Hij voerde daarbij een voluntaristische dividendenpolitiek. De voorbije vijf jaar boekjaar bedroeg dat dividend gecumuleerd 83 miljoen euro.

Verder lezen…


De wilde opportuniteitsdrang van Stijn Van Rompay (en een ‘non-cash error’)

Zoon en vader Stijn en Léon Van Rompay (Foto: ID Image/Dieter Telemans)

De handel in aandelen van het Luikse beursgenoteerde biofarmabedrijf Hyloris is en blijft voorlopig opgeschort. In een persbericht zegt het bedrijf dat een ‘non-cash error’ aan de basis ligt van deze discontinuïteit. Er komt een forensisch onderzoek, uitgevoerd op vraag van KPMG, op zoek dus naar sporen van eventuele al dan niet strafrechtelijke praktijken. Inzet vormt een eerdere transactie met het Nederlandse Qliniq, een overeenkomst die als cash werd ingeschreven in de boekhouding goed voor 2 miljoen euro terwijl het in feite om een ruil ging. Dat heet nu een “non-cash error” die er voor zorgt dat de omzet van Hyloris met één derde vermindert, van 3 naar 2 miljoen euro, en het verlies met 10 % stijgt van 10,8 naar 11,8 miljoen euro. Hyloris is het bedrijf van Stijn Van Rompay, de farma-ondernemer die de wilde opportuniteitsdrang van zijn vader Léon lijkt geërfd te hebben.

Verder lezen…


NIEUW – Dividend van 8 miljoen euro voor familie Danis

Stefaan Lambrecht, CEO van Danis, in een bedrijfsvideo van het bedrijf.

De West-Vlaamse familie Danis, marktleider in België inzake varkenshouderij, kon het boekjaar eind september vorig jaar afsluiten met een groepsomzet van 509 miljoen euro tegenover 459 miljoen het jaar daarvoor. Met een cashflow van 23 miljoen euro kon een netto winst worden geboekt van 14 miljoen euro tegenover een winst van 1,8 miljoen het jaar daarvoor. Dat was dan weer meteen goed voor een dividend van bruto 8 miljoen euro. Het bedrijf wordt geleid door Stefaan Lambrecht, gehuwd met Ann Danis, één van de twee dochters van wijlen Jospeh Danis, de oprichter van het bedrijf. Een herberekening brengt het vermogen van de familie Danis op 77 miljoen euro.

Verder lezen…


Verjaring bevrijdt familie Cordeel van oud proces inzake sociale fraude

Dirk Cordeel zette in 2007 een stap terug, hier te zien op een archief beeld van 2004. (Foto: Belga Image)

In 2007 lanceerde het gerecht een grootschalig onderzoek tegen de bouwfirma Cordeel uit Temse. Het familiaal bedrijf onder leiding van Filip Cordeel werd er van verdacht op grote schaal sociale fraude te plegen. Het nieuws had op dat moment een grote impact. Na verschillende huiszoekingen werd CEO Filip Cordeel 21 dagen in voorhechtenis in de gevangenis gehouden. Zijn oom Dirk Cordeel deed een stap opzij als voorzitter van de toenmalige Confederatie Bouw, het huidige Embuild. Het bedrijf werd verdacht van zwartwerk, witwassen en verduistering, maar er kwam geen proces. Nu, zeventien jaar na de inval van het gerecht bij aannemer Cordeel, is het hele dossier verjaard.

Verder lezen…