VASTGOED – Château Dossin: derde poging van Willemen

Een foto op de Facebook pagina van de lokale vzw Patrivalia die het dossier van nabij opvolgt en zich verzet tegen de afbraak van het kasteel.

De Mechelse bouwgroep Willemen, in handen van de gelijknamige familie, heeft via haar dochter Willemen Real Estate een nieuwe bouwvergunning aangevraagd voor de site van het Château Dossin gelegen aan de Maas in Oupeye, een voorstad van Luik. Willemen werd eigenaar van de site in 2016. Twee jaar later werd een eerste bouwvergunning aangevraagd waarbij het kasteel werd vervangen door vier woontorens, goed voor 100 appartementen. Dat plan werd achter afgeschoten door lokale bewoners net als een tweede bouwaanvraag in 2022. Nu, in dit derde plan, wordt het kasteel op zich behouden, gerenoveerd en omgevormd tot 8 appartementen. Daarnaast zouden drie woontorens komen, goed voor 80 appartementen en 133 parkeerplaatsen. De eerste lokale reacties zijn nu voorzichtig positief.

Verder lezen…


Stefaan Missinne over Giovanni da Verrazzano, de man die 500 jaar terug New York ontdekte

Stefaan Missinne met de da Vinci Globe. (Foto: Malta Courrier)

De stad New York viert morgen 17 april als Giovanni da Verrazzano dag. Meteen wordt daarmee eer betoond aan de ontdekkingsreiziger die de eerste Europeaan werd die op 17 april 1524 een onbekende baai binnenzeilde van wat later bekend zou worden als de baai van New York, dit jaar precies 500 jaar geleden. De figuur Giovanni da Verrazzano stond decennia lang in de schaduw van onder meer Christopher Columbus, maar dat is niet zo als het afhangt van de Vlaamse professor Stefaan Missinne. Missinne, geboren in België in 1960, leeft al vele jaren in Oostenrijk en hij publiceerde vorig maand zijn boek “Leonardo da Vinci and Verrazzano’s Royal Discovery of New York (1524-2024)”. Prof. Missinne kwam eerder in het nieuws als de ontdekker van de da Vinci Globe, de oudste wereldbol uit 1504 die voor de eerste keer de nieuwe wereld toont. In zijn jongste boek gepubliceerd op 14 maart 2024 toont hij voor het eerst een brug tussen da Vinci en Verrazzano aan. Hij ontdekte daarbij een aantal nieuwe aspecten in Verrazzano´s reisverslag van 8 juli 1524.

Verder lezen…


NIEUW – Robert Taub lanceert nieuwe vastgoedvennootschap ‘Space Are’

Robert Taub (Foto: Nyxoah)

De biotech innovator en ondernemer Robert Taub heeft de nieuwe vastgoedvennootschap Space Are opgericht. Die krijgt meteen een kapitaal mee van 5 miljoen euro waarvan Taub zelf 4,7 miljoen euro inbrengt. Fabian Suarez is minderheidsaandeelhouder in de vennootschap. Suarez was tot 2016 financieel directeur van het biotechbedrijf Nyxoah dat door Taub werd opgericht en ondertussen beursgenoteerd is. Nyxoah werkt aan de ontwikkeling van een toestel dat onderhuids wordt aangebracht en dat slaapapneu moet bestrijden. Taub is vooral bekend als innovator in de biotech industrie. Maar ondertussen investeerde de nu 76-jarige ondernemer fors in vastgoed. In Space Are is ook de fiscaal specialist Laurent Cherpion mee oprichter.

Verder lezen…


EXCLUSIEF – Duurste residentieel vastgoed ter wereld: Château d’Armainvilliers, vraagprijs: 425 miljoen euro

Het Franse Château d’Armainvilliers, ten oosten van Parijs, heeft de nummer één plaats bereikt in het duurste residentieel vastgoed ter wereld dat te koop wordt gesteld. Het kasteeldomein, oorspronkelijk daterend uit de 13de eeuw, kwam eind 19de eeuw in handen van de bankier Edmond de Rothschild. Die liet het kasteel volledig afbreken en vervangen door een moderne residentie, compleet met luxueuze wachthuisjes, boerderijen in Normandische stijl, grote bijgebouwen en een grote orangerie naar Engels model. In de jaren 1980 werd het gekocht door Hassan II, koning van Marokko, die er uitgebreide restauratiewerkzaamheden uitvoerde. Het werd in 2008 verkocht door zijn zoon, nu koning Mohammed VI van Marokko, voor 200 miljoen euro. De huidige discrete eigenaar deed een beroep op Ignace Meuwissen om een nieuwe koper te vinden. Vraagprijs: 425 miljoen euro. U kan hier kennis maken met Château d’Armainvilliers, een kunstwerk waarbij Marokkaans tegelwerk werd geïntegreerd in Normandische architectuur.

Verder lezen…


NIEUW – Miljardairskoppel Gino De Raedt en Frederica Verheyden splitsen Straco op (en ontbinden het)

Ann De Raedt

Frederica Verheyden, echtgenote van de ondernemer Gino De Raedt, is bekend als oprichter van de labogroep Medina. Wanneer dat in 2020 werd verkocht aan de Franse groep CMA was het koppel meteen miljardair. Tijdens twee voorafgaande jaren aan die verkoop puurde het echtpaar om en bij 250 miljoen euro aan dividenden uit de Belgische labo’s. Hun vermogen herinvesteerden ze in de holding Straco. Die is nu definitief opgesplitst in drie stukken. Het vastgoed in Straco Re staat voor 416 miljoen euro. In Straco PE worden de belangen ingebracht die de familie aanhoudt in ondernemingen die ze controleren, goed voor 605 miljoen euro. Straco Investments is goed voor 506 miljoen euro en groepeert de minderheidsbelangen die het koppel aanhoudt in bedrijven. Gino De Raedt en Frederica Verheyden zijn beiden 74 jaar. Hun vermogen werd juridisch al overgedragen aan hun enige dochter Ann.

Verder lezen…


NIEUW – Stadsbader stapt samen met Besix in ombouw Gentse R4 ring

Dominique Valcke (Foto: Stadsbader)

De Harelbeekse familiale bouwgroep Stadsbader, onder leiding van Dominique Valcke, stapt samen met de groep Besix, voor 50 % in handen van Johan Beerlandt, in het project R4WO. Deze afkorting staat voor de ombouw van de Gentse R4 ring tot een veiliger ringweg langs beide oevers van het kanaal Gent-Terneuzen. Na de Antwerpse Oosterweelverbinding gaat het om het grootste infrastructuurproject van het land waarvan de voltooiing voorzien wordt tegen 2030 en waarvoor een budget wordt voorzien van ruim 750 miljoen euro. Beide bouwbedrijven zijn mee oprichter van Bravo4 SVP, de vennootschap die als partner optreedt in een zogenaamde DBFM-overeenkomst. Daarbij zorgt de aannemer voor het ontwerp (Design), de bouw (Build), de financiering (Finance) en het onderhoud (Maintain) van het infrastructuurproject voor een periode van 30 jaar. Dergelijke publiek-private constructies moeten een win-win situatie zijn voor alle partijen.

Verder lezen…


Ludwig Verduyn over Van Hool: “Ik heb meer geloof in het plan van Guido Dumarey dan in dat van de Nederlanders”

De toekomst van het Lierse bussenbedrijf Van Hool nadert zijn ontknoping. De familie is al enkele maanden buiten spel gezet. Maar de inzet blijft groot. De banken zoeken als schuldeisers al langere tijd naar een een zo financieel sterk mogelijke oplossing. Dat sluit aan bij de ambitie van de Nederlandse groep VDL die marktaandeel wil opkopen om daarna af te bouwen. Guido Dumarey zet daar een industrieel plan tegenover. Niet gebouwd op korte termijn perceptie maar wel op lange termijn ambitie. Ludwig Verduyn, hoofdredacteur van de website De Rijkste Belgen, heeft meer vertrouwen in de plannen van Dumarey dan in die van de Nederlanders, zo vertelt hij in de podcast Het Kwartier van de VRT. De curatoren volgden echter de piste van de banken.


Superdividend van 50 miljoen euro voor Immogra-broers De Graeve

Dirk De Graeve (Foto: RV)

De holding Service & Development Group Belgium keert over het boekjaar 2022-2023, per eind september, een dividend uit van 50,49 miljoen euro. De holding staat centraal in het vastgoedbedrijf Immogra dat wordt geëxploiteerd door de 56-jarige tweelingbroers Dirk en Frank De Graeve. Ze boekten met hun bedrijf 37,7 miljoen euro bedrijfsopbrengsten, goed voor een nettowinst van 10 miljoen euro. Het dividend onttrekken ze uit hun eigen vermogen. De winst van Immogra is grotendeels te danken aan een opmerkelijke verkoop in Diegem. Eind 2022, net op het moment dat de vastgoedmarkt begon te keren, verkocht Immogra daar het kantoorgebouw Onyx voor 67 miljoen euro aan de Franse vastgoedinvesteerder Perial.

Verder lezen…


NIEUW – Bart Hoflack herbergt Franse groentenproducent Agrifreez in Belgische holding

De West-Vlaamse ondernemer Bart Hoflack heeft zijn Franse producent van diepvriesgroenten Agrifreez ondergebracht in de gelijknamige Belgische vennootschap met zetel in Poperinge. De fabriek uit het Noord-Franse Esquelbecq nabij Duinkerke krijgt daarbij een waarde mee van 8 miljoen euro. Bart Hoflack is de zoon van Jacques Hoflack en kleinzoon van wijlen Michel Hoflack, de oprichter van de Vlaamse diepvriesgroentengigant Horafrost. De nu 45-jarige Bart Hoflack werkt aan een eigen groeipad. Eind 2021 startte hij Trinature op, een nieuwe productiefabriek van diepvriesgroenten in Blaringhem, eveneens in het arrondissement Duinkerke. Dat laatste bedrijf is ondertussen voor meerderheid in handen van het diepvriesbedrijf Crop’s uit Wielsbeke van Michel Delbaere

Verder lezen…


NIEUW – Basile Aloy loodst zijn wijnfamilie met rederij Ebe naar winst

Basile Aloy (Foto: LinkedIn)

De wijnondernemer Virginie Saverys pompt 3,2 miljoen euro in haar wijnbedrijf Classica International. Dat bedrijf staat in voor de verkoop van onder meer de Toscaanse Avignonesi wijn die eigendom is van Viriginie Saverys. De onderneemster liet in 2009 de scheepvaartbelangen van haar familie achter zich om zich volledig toe te leggen op haar Italiaanse wijndomein. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. In 2016 startte ze samen met haar zoon Basile Aloy de rederij Ebe op. Actief met dry bulc carriers van Japanse makelij blijkt Ebe discreet te zijn uitgegroeid tot de nieuwe cash cow van Vitrix, de familiale investeringsholding van de familie Virginie Saverys die zowel de wijn als de rederij omvat. Over 2022 keerde Ebe een dividend uit van 20 miljoen euro aan Vitrix die op zijn beurt 14 miljoen euro uitkeerde aan de familie. Een herberekening brengt het vermogen van haar familie op 327 miljoen euro.

Verder lezen…